להתחברות

המרכז הבינלאומי לחקר יהדות אתיופיה -אונו

לקבלת שם משתמש וסיסמא
הרשם כאן

כלליה מסיני, פרטיה לדורות:

כלליה מסיני, פרטיה לדורות:

כללי התורה נתנו מסיני אך הפרטים התבררו לאורך הדורות , פרטים רבים פורטו לאחר עזיבת ביתא ישראל את שאר העם בתקופת חז"ל. (יוסי זיו, בהתאמה לפירוש ספר עיקרים ומשנה והקדמת הרמב"ם למשנה)

תוספות להלכה קדומה:

תוספות להלכה קדומה:

הקראים טוענים שתורת משה מסיני הינה ההלכה הקדומה שנשתמרה אצל יהודי אתיופיה והעדה הקראית כאחד.  לדעתם חז"ל פתחו והוסיפו לתורה זו. יש המציעים שההתפתחות הושפעה מהתפתחות החכמה היוונית בעולם, שהולידה חקירה שכלית, היוצרת הגדרות דקדקניות. לדעתם השפעה זו הובילה להתפתחות הקודיפיקציה של ההלכה בבתי המדרש של חז"ל. 

ביתא ישראל דומים לחז"ל:

ביתא ישראל דומים לחז"ל:

ההקבלות בין הפרשנות של 'ביתא ישראל' לבין הפרשנות הקראית הן חלקיות. מסורת העדה אינה זהה באופן מלא לשום מסורת אחרת, לא חז"ל ולא הכתות, ומקורה אולי ביהודי מצריים בימי הבית השני. מקרה בוחן משמעותי להשוואה ביניהם היא פירוש מצוות ספירת העומר "ממחורת השבת". מסורת ביתא ישראל פירשה "ממחרת כל חג הפסח" כפשט הכתוב, הקראים פירשו "מחרת שבת בראשית" וחז"ל הכריעו מ"מחרת יום טוב הראשון של החג". סוגיה רוויית מחלוקת זו מדגישה את ייחודה וערכה האדיר של הקהילה בכך שמעולם לא נתנה יד לפילוג בקרב העם היהודי, גם אז וגם היום. (הרב יואל בן נון)
עוצמת התפתחות התושב"ע:

עוצמת התפתחות התושב"ע:

 הדיון אודות מקור התורה שבעל פה מסיני העסיק את חכמי ישראל לדורותיו. הפלא העצום של התורה שבפעל פה טמון בהתפתחותה ועוצמת פריחתה, ולא רק במבחן היצמדותה לקריאת פשטי הכתובים. ההיסטוריה מוכיחה שכל מי שלא נוטל חלק בהליך הדינמי והמורכב הנקרא "תורה שבעל פה" יימצא את עצמו במקום אחר.

 

תמצית:
לפרשת בהר פתיחה מיוחדת. במקום הפתיחה השגרתית: 'וַיְדַבֵּר ה' אֶל מֹשֶׁה לֵאמֹר' החוזרת כשבעים פעמים בתורה, פוגשים אנו פתיחה מעט שונה: 'וַיְדַבֵּר ה' אֶל מֹשֶׁה בְּהַר סִינַי לֵאמֹר'. מדרשי חז"ל, שהיו קשובים מאוד לכל חריגה בכתוב, הסתערו על הפסוקים בשאלה המפורסמת שהפכה להיות מטבע לשון שימושי בהקשרים רבים. ספרא בהר א, א: 

מה ענין שמיטה אצל הר סיני והלא כל המצות נאמרו מסיני? אלא מה שמיטה נאמרו כללותיה ודקדוקיה מסיני, אף כולם נאמרו כללותיהם ודקדוקיהם מסיני. 

וכאן יבואו המתעניינים במסורת ביתא ישראל וישאלו: אם יהודי אתיופיה היו שותפים במעמד הר סיני, הרי ששמעו את כל 'כללותיה ודקדוקיה' של תורת ישראל. מדוע אם כן, קיימים כל כך הרבה הבדלים בין ההלכה האתיופית להלכה הרבנית המקובלת על רוב העם היהודי?

מדוע על פי ההלכה האתיופית אין למול תינוק בשבת, גבינה מוגדרת כחמץ, נידה נדרשת לעזוב את הבית בשבת אסור לחמם אוכל ועוד הבדלים לרוב?

אם התורה שבפעל פה נתנה מסיני כיצד ניתן להסביר את ההבדל בין מסורת ביתא ישראל לתורה שבעל פה של חז"ל?