להתחברות

המרכז הבינלאומי לחקר יהדות אתיופיה -אונו

לקבלת שם משתמש וסיסמא
הרשם כאן

פרטי המצוות התפתחו לאורך הדורות:

פרטי המצוות התפתחו לאורך הדורות:

מצוות אלו התקיימו באופן מצומצם או לא בכלל בימי הבית הראשון והתפתחו בימי הבית השני. לפני רפורמת חז"ל בשלהי ימי בית שני , היהדות הייתה דומה לסגנון היהדות שהשתמר אצל יהודי אתיופיה. בין בסגנון הלבוש, שמירת השבת והחגים, ובין בסגנון בית התפילה הדומה למקדש. גם אם נניח שמצוות תפילין מזוזה וציצית היו מצויים הם לא נהגו כדבר המחייב כל יהודי בכל מקום, אלא נהגו באופן יחסית נדיר ובלתי מוגדר. (גלעד טפרסהון רדא) 

אין שינוי בתורה

אין שינוי בתורה

מצוות אלו נהגו כדברי חז"ל עד היום מאז ומעולם, ואף הקייסים טוענים ששכחו את אופן קיום מצוות אלו לאורך הדורות. (הרב שמשון לוינגר) 

 

 

קשה לדעת כיצד נהגו לפני אלפי שנה, והעדר ראיות אינה תמיד ראיה

קשה לדעת כיצד נהגו לפני אלפי שנה, והעדר ראיות אינה תמיד ראיה

העדר ראיות אינה ראיה. ככלל התנ"ך ממעט לתאר קיום מצוות היומיום בימי הבית הראשון.

לעומת זאת ספרות הבית השני כגון המשנה נוהגת לפרט הלכות אלו. לכן קשה להסיק מסקנות מהעדר פירוט בימי הבית הראשון אלא רק בימי הבית השני. אכן ידוע שאופן לימוד התורה השתנה בין ימי הבית הראשון לשני. כמו כן ידוע לנו שמצוות תפילין עברה תקופות משבר עמוק. חז"ל מעידים על רופפות המצווה עקב מרד ביתר, וכ1000 עד מסע השכנוע של ר' משה מקוצי רבים מקהילות ישראל לא הניחו תפילין. היום אנו עדים להצלחתו המרהיבה והתפרצות קיום מצוות התפילין. הצלחה זו כמובן לא הגיע לאתיופיה. (יוסי זיו עם הערות הרב יואל) 

תקנת עזרא: היחס לתורה ואופן כתיבת פרשיות התורה השתנה בימי עזרה הסופר. 

תקנת עזרא: היחס לתורה ואופן כתיבת פרשיות התורה השתנה בימי עזרה הסופר. 

בימי בית ראשון "ספר תורה שלם" היווה קודש עליון שנשאר בקודש הקודשים. נהגו לכתוב פרשיות מן התורה ולקרוא מהם, כולל פרשת תפילין ומזוזות.

רק מהפכת עזרא הסופר להוציא ולקרוא בספר התורה הכתוב בכתב אשורי, שינה את מנהג כתיבת פרשיות והשאיר רק את כתיבת פרשיות תפילין ומזוזה המפורשים בפסוק. ביתא ישראל החמירו בתקנת עזרא ולא התירו כתיבת פרשיות כלל. הם קראו בתורה בחגים בלבד ודאגו שקייס ישלים לבדו בכל הוצאת ספר תורה, מבראשית עד לעיני כל ישראל. (הרב יואל בן נון)

 

הקהילה היהודית האתיופית לא הכירה כלל את מצוות התפילין. 

אולם יש הטוענים שבתקופה קדומה הניחו תפילין. על פי אחת האגדות של יהודי אתיופיה, היהודים לא הורשו לקיים את מצוות התורה במשך ארבעים שנה. מפאת הגזירות, מצוות רבות נשכחו וגם חכמי הקהילה לא הצליחו לשחזרן, ובין המצוות שנשכחו היתה גם מצוות התפילין. כך האמין סבי, אבא דג'ן (גדעון) מנגשה זצ"ל. הוא אמנם נהג לקשור על זרועו תפילין קטנות (לא שחורות), שהיו נראות כקמע שבתוכו קלף. הוא נהג ללכת עם אותן התפילין במשך כל היום. מנהגו של סבי הוא בחינת "תנא דמסייע" לטענה שיהודי אתיופיה קיימו בעבר את מצוות התפילין, בצורה מסוימת. 

מנגד, יש מבני הקהילה שטוענים שמעולם לא הכירו את מצוות התפילין. דעה זו מקובלת גם על זקני הקהילה. העובדה שהנחת התפילין לא היתה מוכרת כלל בעולמה של קהילה שגלתה כבר בתקופת הבית הראשון, מעוררת שאלות רבות על ההיסטוריה של מצוות התפילין. 

במחקר הארכיאולוגי לא נמצא זכר לתפילין מזוזות וציצית בתקופת האבות, יציאת מצריים, כיבוש יהושע מלכות דויד ושלמה . 

מדוע לא נהגו ביתא ישראל בציצית תפילין ומזוזה? 

האם היעדר קיום מצוות אלו במסורת העדה מגלה טפח אודות אופן התפתחותם במסורת חז"ל?